Министерството на енергетиката на САЩ иска да купи 6 милиона барела суров петрол за запълване на стратегическия си петролен резерв. Миналата година масовото "освобождаване" на петрол костваше 200 милиона барела.

Освобождаването беше опит да се намалят цените на горивата на дребно след инвазията на Русия в Украйна. По данни на Министерството на енергетиката на страната стратегическият запас от петрол на САЩ за седмицата до 30 юни беше намалял с 1,5 милиона барела, или с 0,4%, до 347,2 милиона барела. Това е минимума за последните 40 години.

Тази година Министерството на енергетиката многократно е заявявало, че иска да започне презареждане на стратегическия петролен резерв, но единственото което го е спирало е неподходящата цена, след като целта е диапазон между 68 и 72 долара максимум за барел, пише Oilprice.

Въпреки, че цените паднаха до близо 70 долара по-рано тази година, Министерството на енергетиката купи само няколко милиона барела за резерва си, който остава на 40-годишно дъно. Общото закупено количество досега е 4,8 милиона барела, според Reuters.

Явно няма да се чака повече, защото Министерството на енергетиката обяви, че има говотност да закупи петрол за резерва на цена от 79 долара за барел или по-малко. Срокът за потенциалните покупки е декември и януари.

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Само за 2022 година са идентифицирани над 1100 танкера, свързани с Русия, които са изключвали транспондерите си

Сортът West Texas Intermediate в момента се търгува за 90 долара за барел.Може само да се предполага дали ще спадне до 79 долара през следващите два месеца. Но ОПЕК, и по-специално Саудитска Арабия, изглежда смятат да запазят производството на сегашните нива и съответно шансовете за това са малки, дори при по-високото производство на петрол във Венецуела, когато Вашингтон отмени петролните санкции за шест месеца.