Страните от ОПЕК не трябва да пренебрегват разразяващата се епидемия от коронавирус, предупреди енергийният министър на най-големия производител в петролния картел принц Абдулазис бин Салман, предаде Oilprice. Така той повтаря призива си, след като в началото на месеца сравни заразата с "горяща къща".

"Когато къщата ти гори, ти можеш да пробваш да я изгасиш с градинския маркуч, рискувайки да изгубиш сградата, или да извикаш пожарната", е казал той, предаде Bloomberg. Бин Салман също е уверил, че страните производителки на петрол са в постоянна дискусия как могат да си сътрудничат в отговор на сриващото се потребление на суровината.

Цената на петрола падна под $55 за барел

Цената на петрола падна под $55 за барел

ОПЕК още не е взел решение за допълнително ограничаване на добива

"Не изпитваме недостиг на идеи, не сме изгубили телефонните си номера и винаги добри начини за комуникация, за които технологиите много помагат", каза той, предаде CNBC.

Засега Русия, която е част от ОПЕК+, не е коментирала как ще реагира на потенциално понижение на цената на суровината, но по думите на Абдулазис тя "гледа позитивно" на възможността за допълнително понижаване на предлагането.

Петролната война с Русия струва на Беларус над $2 милиарда

Петролната война с Русия струва на Беларус над $2 милиарда

Минск очаква от Москва да получи компенсация за доставките на замърсен нефт

"Уверен съм в нашето сътрудничество под формата на ОПЕК+ и вярвам, че всеки в ОПЕК е отговорен производител", каза той в отговор на въпрос за отношенията между двете страни.