Цените на петрола продължават да се понижават в сряда, след като и ден по-рано паднаха заради сигнали за бързото разпространение на коронавирус Covid-19 извън Китай.

Априлските фючърси на Brent се търгуват днес сутринта на лондонската борса ICE Futures по 54,88 долара за барел, което е с $0,07 повече от закриването на сесията във вторник. Вчера цената на тези контракти падна с 1,35 долара (2,4%), до 54,95 долара за барел, минимум от 11 февруари.

Същите фючърси за американския WTI в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $0,07, до $49,97 за барел. Във вторник цената на WTI се понижи с $1,53 (2,97%), до $49,9 за барел.

"Наблюдаваме сериозни мечешки настроения на петролния пазар", казва Роби Фрейзър, старши анализатор в Schneider Electric, пред MarketWatch.

Според него новините за разпространението на коронавирус продължават да определят динамиката на пазара, изравнявайки всички останали фактори. "Особено притеснително е неотдавнашните доказателства за бързото разпространение на коронавирус извън Китай, включително в редица ключови страни, които произвеждат нефт като Оман и Иран", добави експертът.

Притесненията, че коронавирусната епидемия ще доведе до сериозен спад в глобалното търсене на петрол, оказват натиск върху пазара от началото на тази година. През последните дни обаче този натиск се засили, след като стана ясно, че епидемията надхвърли територията на Китай и може да доведе до по-сериозни от очакваните последици за световната икономика.

В същото време страните от пакта ОПЕК + не бързат допълнително да ограничават производството. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви във вторник, че ОПЕК все още не е решила да разшири или промени текущото споразумение за съкращаване на добива поради избухването на епидемията от коронавирус.

Американският институт за петрола (API) във вторник обяви увеличение на енергийните запаси в САЩ през седмицата, приключила на 21 февруари, с 1,3 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официални данни за стоковите резерви по късно в сряда. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират средно увеличение на запасите от нефт с 2,8 милиона барела, както и намаляване на резервите на бензин и дестилат съответно с 1,9 милиона и 900 000 барела.