Саудитска Арабия, изглежда, не е толкова позитивно настроена за цената на петрола в средносрочен план, става ясно от бюджета на страната. До 2023 г. от кралството прогнозират тя да се задържи на стойност около 50 долара за барел при сорта брент, стана явно от изчисления на Goldman Sachs.

"Чрез собствени сметки за разбивката на приходите на правителството изчисляваме, че числата, представени за следващите бюджети, се базират на средна цена на петрола от 50 долара за барел между 2020 и 2023 г.", посочват от банката.

 Саудитска Арабия намалява цените на петрола на фона на страховете за намалено търсене

Саудитска Арабия намалява цените на петрола на фона на страховете за намалено търсене

Те бяха понижени както за азиатските, така и за американските купувачи

Дори и да достигне 50 долара за барел, това е твърде ниска цена за кралството, т.е. по всяка вероятност при такива стойности на суровината нейните бюджетни дефицити ще продължат. Това е нещо, което признават даже от самата Саудитска Арабия, чийто финансов министър посочи наскоро, че прогнозата пред правителствения бюджет до края на годината е несигурна.

От МВФ прогнозират, че заради динамиките на пазара през тази година приходите за производителите от Близкият изток и Африка ще се понижат с 270 млрд. долара спрямо равнището си от миналата година. Само в Саудитска Арабия се очаква дефицитът да достигне 29 млрд. долара през второто тримесечие на годината.

В резултат на това, кралството утрои данъка върху добавената стойност, спря някои плащания и отложи други разходи.

Най-големият вносител на петрол в света обърна гръб на Саудитска Арабия

Най-големият вносител на петрол в света обърна гръб на Саудитска Арабия

Китай засили доставките си от САЩ през последните месеци