Саудитска Арабия намали официалните си продажни цени на суров петрол в знак, че възстановяването на търсенето се забавя, пише OilPrice.

Този път цените бяха понижени както за азиатските, така и за американските купувачи, след като Aramco поддържаше цените си по-високи за американските рафинерии шест поредни месеца. За азиатските купувачи това беше вторият пореден месец на намаления на цените, което вероятно е знак, че апетитът за саудитски петрол намалява, след като китайските рафинерии натрупаха солидно запаси от евтин суров продукт на фона на ценовия срив и пандемията.

Най-богатата петролна компания преосмисля глобалните си амбиции

Най-богатата петролна компания преосмисля глобалните си амбиции

Тя е изправена пред трудни избори и огромни разходи

Ключовият пазар за Саудитска Арабия Китай губи пазарен дял от своя геополитически партньор САЩ през последните няколко месеца. Китай е внесъл рекордни количества суров петрол през последните месеци, като се е възползвал от най-ниските цени на суровината от две десетилетия насам през април, за да се запаси с евтин нефт.

Междувременно износът на саудитски петрол за САЩ достигна най-ниското ниво от повече от три десетилетия до август тази година до средно 177 000 барела дневно от около 1,3 милиона барела на ден през април. Този месец вносът на саудитски петрол в САЩ все е по-нисък, на около 264 000 барела на ден, което би било най-ниското от 1985 г. насам.

Венецуела обръща поглед към златото. Петролната индустрия на страната е пред крах

Венецуела обръща поглед към златото. Петролната индустрия на страната е пред крах

Земите на територията на Венецуела все повече се използват за добив на благородния метал

Само преди месец изпълнителният директор на Aramco заяви, че е оптимист за възстановяването на търсенето на петрол в Азия, виждайки го почти до нивата от преди кризата. Това последва по-ранните коментари на Амин Насър през юни, че най-лошата криза е отминала и втората половина на годината ще бъде много по-стабилна по отношение на търсенето на петрол от първата.