Пандемията разтърси енергийната индустрия и накара големите играчи да преосмислят дейността си. Това включва и Saudi Aramco, най-големият и печеливш производител на петрол в света, пише CNN.

Драматичният срив на цените по-рано тази година натежа на държавния гигант, който финансира и голяма част от разходите на правителството. Сега Aramco може да е принудена да направи нещо, което преди година бе немислимо: да се отказва от сделки и да продава активи. Първият план, който ще бъде отложен, е изграждането на мрежа от рафинерии на най-големите пазари в света.

Сделките за навлизане в рафиниращия бизнес в Китай и Индия - две от страните, които потребяват най-много петрол - изглежда е спряна. В сряда медийни публикации подсказаха, че Aramco ще забави експанзията на рафинерията си в САЩ.

Пренареждането на приоритетите ще има дългосрочни последствия за компанията и за кралството, имайки предвид политически чувствителната природа на някои проекти.

Големият проблем за Aramco е прогнозата за цените на петрол. Фючърсите на сорта Brent все още са с една трета по-ниски спрямо началото на годината. През второто тримесечие на 2020 г. нетната печалба се срива с над 73% до $6,6 млрд.

Кувейт остава без пари

Една от най-богатите петродържави в света остава без пари

Щедри държавни субсидии, срив на цените на петрола и политическа криза създават опасност страната да не може да покрие дефицита си

Главният изпълнителен директор Амин Насер заяви миналия месец, че с отварянето на икономиките се очаква частично възстановяване. Но анализаторите продължават да отлагат във времето очакването за пълно възстановяване, докато други в индустрията се питат дали търсенето на петрол по света вече не подмина своя пик. Джим Бъкхард, директор на петролните пазари в IHS Markit, наскоро заяви на клиентите, че търсенето на черното злато няма да достигне предпандемични нива поне до края на първото тримесечие на 2021 г. "За да се случи това пътуванията - особено въздушния транспорт и пътуването до офисите - трябва да се върнат към нормалното", смята той. "А това няма да се случи, докато няма ефективни ваксини и успешен контрол върху разпространението на вируса".

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Автомобилите и камионите отговарят за 40% от петрола по света, а скоро те ще се нуждаят все по-рядко от него

Спадът е особено проблематичен за Aramco, която трябва да плати $75 млрд. дивиденти през следващите пет години. Те бяха централна част от предложението към инвеститорите по време на първичното публично предлагане през декември и са основна причина Aramco все още да струва $1,9 трлн., правейки я втората най-скъпа публична компания в света след Apple.

BP и Shell започнаха да намаляват дивидентите, за да пестят средства - но за Aramco такава възможност няма. "Ако изключим дивидента, акцията изглежда екстремно скъпа", според Аниш Кападия, директор в Palissy Advisors. "Ако искат да привлекат повече инвеститори, дивидентът трябва да остане на настоящите нива".

Компанията прави и плащания към правителството, което разчита на приходите от петрол, за да финансира социалните и военни разходи.

Така сега Aramco е изправена пред трудни избори в опита да запази средства. Някои сделки в чужбина, сключени преди пандемията - дори тези със значителна геополитическа важност - могат да бъдат забавени. Съвместно предприятие, което да изгради рафинерия за $10 млрд. в Китай, бе анонсирано през 2019 г., но сега плановете за него се преосмислят. Същото се случва и със споразумението за придобиване на 20% от петробизнеса на индийската Reliance Industries. Aramco преомисля и инвестиция от $6,6 млрд. в Тексас.

Ако Aramco се откажи от тези проекти, това ще промени драматично дългосрочните бизнес планове на компанията. Сделките в Китай и Индия трябваше да осигурят купувачи на големите пазари, докато в същото време помогнат на петролния гигант да диверсифицира бизнеса си.