Докато петролна индустрия на Венецуела затъва още повече, в засегнатата от кризата латиноамериканска държава на най-големите петролни резерви в света на хоризонта изплува нова стока: златото.

Според проучване земите на територията на Венецуела все повече се използват за добив. Местната организация с нестопанска цел Wataniba смята, че териториите, използвани за добив са се утроили от март миналата година досега. Това се случва след като през април управляваното от Мадуро правителство определи шест реки в Боливар, които биха могли да се използва за повече добив на злато, пише Oilprice.

Доскоро Венецуела разчиташе на приходите си от петрол, но лошо управляваната петролна индустрия, и пандемията докараха някога доходоносната индустрия почти до крах.

Венецуела остана само с една нефтена платформа

Страната с най-големите запаси от петрол в света остана само с една нефтена платформа

Упадъкът на петролната индустрия в страната се засилва все повече

Добивът на злато не е новост за Венецуела. В страната има процъфтяваща незаконна търговия със злато, която е привлякла вниманието и на Human Rights Watch и други правозащитни групи и организации.

Сега обаче Венецуела се стреми да изсветли бизнеса за добив на злато, тъй като петролният бизнес става все затруднен. Тази "легитимност" обаче включва, според докладите, унищожаване на всяка опозиция срещу добива, включително убийството на около 13 местни жители през май, които са протестирали инсталация на ново минно оборудване в река Каура.

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Великобритания признава лидера на опозицията Хуан Гуайдо за безусловен президент