През последните месеци най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия, загуби пазарен дял в Китай, след като най-големият вносител на петрол в света стимулира вноса от САЩ и намали покупките от Кралството.

Китай внесе рекордни обеми суров петрол през последните месеци, възползвайки се от най-ниските цени на суровия продукт от две десетилетия насам през април, пише Oilprice.

В търсене на изгодни цени на петрола, китайските държавни петролни гиганти и независимите рафинерии увеличиха евтините американски товари.

Миналия месец Саудитска Арабия падна на третото място в списъка на ключовите доставчици на петрол в Китай след Русия и Ирак. За първи път от две години насам Кралството не е на първо или второ място по доставки на петрол в страната. Ограниченията при производството на OПЕК + със сигурност изиграват роля в предпочитанията на китайските купувачи.

Докато износът на петрол от Саудитска Арабия за Китай през юли намалява с 23,4% до 1,26 милиона барела на ден, китайският внос на американски суров петрол се покачи с 139% през годината до около 864 200 барела дневно, поставяйки Америка на петото място сред китайските доставчици.

 Износът на петрол от САЩ за Китай скочи със 139% през юли

Износът на петрол от САЩ за Китай скочи със 139% през юли

Така САЩ се превръща в петият по големина доставчик на петрол в Китай

За сравнение, през май и юни Китай е внесъл 2,16 милиона барела на ден саудитска суровина, което е рекордно високо ниво. Саудитска Арабия е загубила пазарен дял в Китай не само заради вноските от САЩ, но и заради тези от Бразилия, изчисляват от предаването Clyde Russell show.

Данни от Refinitiv Eikon сочат, че вносът на суров петрол в Китай ще продължи да бъде висок и през август, докато прогнозата за септември и за след това е малко по-ниска, въпреки че неотдавнашен доклад на Bloomberg предположи, че в Китай има наети танкери, които могат да доставят до 37 милиона барела суров нефт от Съединените щати през септември - възможно рекордно ниво.

През август Саудитска Арабия все още не увеличава износа на суров петрол, въпреки факта, че ОПЕК + облекчава съкращаването на производството с 2 милиона барела на ден от 1 август.

След септември саудитците биха могли да възстановят пазарния си дял, загубен през последните два месеца, тъй като китайско изкупуване на американски петрол може да е приключило, според някои експерти.

Въпреки увеличените покупки от САЩ през последните месеци, анализаторите не вярват, че основната мотивация на Китай е да изпълни обещанието си в търговската сделка от фаза 1 между САЩ и Китай за закупуване на много повече енергийни продукти в САЩ. Рекордно високия месечен внос на петрол от Америка е резултат от изгодните цени на петрола през март-април.

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Откъде ще дойде следващият петролен бум? Забравете за Близкия Изток, САЩ и Русия

Регионът все още е сериозно подценяван, но големите играчи в сектора вече се насочват към него

Саудитска Арабия има шанс да увеличи пазарния си дял в Китай отново в до края на годината. Но не саудитците ще диктуват пазара.