Редица компании за недвижими имоти могат да изпаднат в несъстоятелност, когато лихвените проценти се повишат. Това смята Нилс Кулвайн от глобалната консултантска фирма за недвижими имоти Kearney.

По думите му световната финансова криза от 2008 г. започва с балон при недвижимите имоти в Съединените щати. "Това, което виждаме отново, 13 години по-късно, е че в сектора на недвижимите имоти отново има най-висок дял на "зомбита", казва той, цитиран от CNBC. Това, най-общо казано, означава фирми, които генерират достатъчно приходи, обслужващи текущите си разходи, но които не успяват да посрещат дълговете си.

Според дефиницията на ОИСР, "зомби" компании са тези, които са на поне 10 години и имат постоянни проблеми с плащането на лихвите.

Една промяна като повишаване на лихвените проценти или пък влошаване на икономическата среда, може да донесе риск от несъстоятелност на подобни компании, се казва в доклад на Kearney от 2021 г. Той се позовава на анализ на 67 000 регистрирани компании от 152 държави.

Уолстрийт вече прогнозира повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ за тази година. Когато това се случи секторът на недвижими имоти може да изпадне в криза, смятат от консултантска фирма.

"Големият риск е, че много компании за недвижими имоти и за жилищно строителство ще изпаднат в несъстоятелност и така броят на "зомбитата" ще нараства", коментира Кулвайн. Броят на зомби компаниите може да се увеличи с близо 40%.

Уязвими сектори

Според доклада на Kearney, които анализира зомби компании, въз основа на данни от 2020 г., в сектора на недвижимите имоти има най-висок дял на "зомбита". Докато близо 5% от компаниите в други сектори са в графата на "зомбитата", то в сектора на недвижимите имоти тази цифра е 7,4%.

И в автомобилния ще има увеличение на "зомби" компаниите, като се има предвид кризата с полупроводниците и веригите за доставки, които засегнаха производството, казва експертът.