Реалистичната цена на строежа на двата нови блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде много по-малко от 30 млрд. лв., заяви в "Още от деня" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той подчерта, че към момента атомната ни централа е обезпечена и има ликвидност.

"За началните дейности за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ "Козлодуй", каза още Николов, като отбеляза, че се опасява, че в един не много дълъг период, когато цените на електроенергията падат това означава, че паричният ни поток ще бъде съвсем различен, особено приходите на АЕЦ "Козлодуй" и това ще затрудни някои дейности.

Припомняме, че от 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", в късата листа остана Hyundai Engineering & Construction. Само тази компания изпълнява всички предварителни изисквания. 

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на "Уестингхаус", защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения", заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"В момента ние по решение на Народното събрание ще провеждаме преговори с "Хюндай". Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант", добави Николов.

От 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", в късата листа остана Hyundai Engineering & Construction

От 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", в късата листа остана една

Само тази компания изпълнява всички предварителни изисквания