Страните от ОПЕК+ на следващата си среща възнамеряват да обсъдят състоянието на пазара на петрол в света и, ако е необходимо, да предприемат нови мерки за постигане на баланс на пазара на петрол. Русия ще участва в дискусията, но ще се придържа към по-рано взетите решения, коментира руският вицепремиер Александър Новак, съобщи Интерфакс.

"Срещите на групата ОПЕК+ имат за цел съвместно обсъждане на състоянието на международните пазари и постигане на консенсус относно по-нататъшните действия, които трябва да бъдат приложени за постигане на пазарен баланс", казва Новак.

Срещата на министрите от организацията на страните износителки на петрол ОПЕК+, насрочена за 4 юни, ще се проведе във Виена с присъствие на място на съответните министри. За последен път министрите се срещнаха лично през октомври миналата година.

Няколко месеца по-рано Руската федерация обяви, че доброволно ще намали добива на петрол с 500 000 барела на денонощие от март спрямо февруари, след което тази мярка беше удължена до юли, а след това до края на тази година. Новак сега отбелязва, че през май Русия е достигнала това целево ниво.

На 1 май другите страни от ОПЕК+ се присъединиха към инициативата на Русия. По-конкретно: Саудитска Арабия обяви доброволно намаляване на добива с 500 000 барела на денонощие, Ирак - с 211 000 барела на денонощие, Казахстан - със 78 000 барела на денонощие, ОАЕ - с 144 000 барела на денонощие, Кувейт - с 128 хиляди барела на денонощие, Алжир - с 48 000 барела на денонощие, Оман - с 40 000 барела и Габон - с 8000 барела.

Така общото намаление на добива на петрол от ОПЕК+, вкл. Русия, е близо 1,66 милиона барела на денонощие. Това намалено ниво на добива страните от ОПЕК+ смятат да ще поддържат до края на 2023 година.

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Последствията за САЩ и Русия от решението