Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от шест месеца насам през юли. Доброто представяне бе неочаквано, коментира Bloomberg.

Икономиката записа подобрение по всички пера, като доминиращият сектор услуги се е радвал на най-добрия си месец тази година. Ако тенденцията се запази през август и септември, Великобритания ще избегне второ поредно тримесечие на свиване.

Но не е сигурно, че това ще стане. Има доказателства, че икономиката е загубила инерция наскоро заради новия епизод от политическия хаос около Brexit, който удари настроенията сред бизнеса и потребителите. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай също не помага.

В понеделник KPMG предупреди, че Brexit без сделка ще донесе на Острова рецесия, която ще продължи четири тримесечия и ще свие брутния вътрешен продукт с 1,5 процента. Според Resolution Foundation следващата рецесия може да е "ненужно болезнена", тъй като правителството и централната банка нямат инструментите да я омекотят.

Според официалните данни, публикувани в понеделник, икономиката се разширява с 0,3 процента през юли, докато прогнозите бяха за 0,1 процента увеличение. Паундът поскъпна леко след доклада.

Строителството расте с 0,5 процента, производството с 0,3 процента, а общото индустриално производство - с 0,1 процента. Основният индекс FTSE100 остава се понижи с 0,23 процента.

България може да загуби 18 000 работни места при Brexit без сделка

България може да загуби 18 000 работни места при Brexit без сделка

В рамките на Европейския съюз ще бъдат засегнати 1,2 милиона позиции, твърди нов доклад