Ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, България може да загуби до 17 890 работни места, твърди в свой доклад, подготвен за Министерство на външните работа на района Фландрия, Белгия, университета Leuven.

За целия Европейски съюз загубата ще бъде в рамките на 1,2 милиона работни места. Без изненада, Великобритания ще пострада най-много - цели 500 000 работни места. Германия ще понесе удар от 292 000 загубени позиции, а Франция и Италия - 141 хил. и 139 хил., съответно.

Къде ще са загубените работни места в България?

Докладът не се концентрира върху България, като само са посочени изчисленията за загуба на работни места - почти 18 хил. при твърд Brexit и около 4 хил. при постигане на споразумение.

От скорошен анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) виждаме и в кои сектори е най-големият износ на България към Острова - износ, който ще бъде възпрепятстван от мита в случай на Brexit без сделка. Това са мебелите (на стойност 85 милиона щатски долара през 2017 г.), следвани от лекарствените продукти (73 милиона долара), машините, дрехите и ядките. През 2018 г. общият експорт на страната ни към Великобритания е 1,36 милиарда лева, което нарежда я сред най-важните ни търговски партньори.

Друг засегнат сектор може да е туризмът. През 2018 г. посещенията на британци в страната са били 424 хиляди на фона на 371 хиляди десетилетие по-рано. Това поставя Обединеното кралство на 10 място по брой посещения в страната миналата година (между Полша и Франция), с дял от 3,43% от всички посещения на чужденци в страната.

Великобритания е и сред най-важните инвеститори у нас, като се нарежда на пето място.

Снимка 437997