Основните граждански летища на страната ни са напълно готови за присъединяването на страната ни към Шенгенското въздушно пространство, показва проверка на money.bg.

"Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ. Всъщност ние сме готови отдавна тъй като преминахме няколко успешни проверки от ЕС, което също допринесе за приемането на България в Шенген", обясни Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - операторът на летище София.

Летищата във Варна и Бургас също са напълно готови за присъединяването на страната ни към Шенгенската зона още от 2013 г., когато бяха пуснати в експлоатация новите пътнически терминали. Двата аеропорта разполагат с необходимата инфраструктура за разделяне на пътническите потоци.

"Съвместно с държавните органи, подготвихме и съгласувахме план за изпълнение, който вече стартира. На практика, Летище Варна и Летище Бургас дори още от днес са готови да работят според изискванията на Шенгенското пространство", обясниха от Fraport, компанията, която управлява и развива двете морски летища.

Какво се променя за пътниците - при пристигане и заминаване през летище София? 

  • За пътници, летящи до/от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде съкратено, тъй като те няма да преминават през паспортен контрол.
  • За пътници, летящи до/от страни извън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е сега.
Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бизнесът у нас влезе в задочен спор

Българин, летящ до страна от Шенген.

1) Отива на гишето за регистрация на багажа (check-in).

2) Продължава през контролно-пропускателния пункт за проверка на бордна карта преди проверката за сигурност.

3) Преминава през проверката за сигурност.

4) Продължава към изхода за отвеждане към самолета.

Българин, пристигащ от страна от Шенген

1) След пристигане продължава към зоната за получаване на багаж, без да преминава през паспортна проверка.

Българин, летящ до страна извън Шенген

1) Отива на на гишето за регистрация на багажа (check-in).

2) Продължава до контролно-пропускателния пункт за проверка на бордна карта преди проверката за сигурност.

3) Преминава през проверката за сигурност.

4) Преминава през паспортен контрол.

5) Продължава към изхода за отвеждане към самолета

Българин, пристигащ от страна извън Шенген

1) След пристигане продължава първо към паспортния контрол и след това към зоната за получаване на багаж.

Данните на летище София показват, че повече от 2/3 от пътниците, които преминават през него пътуват до и от държави членки на Шенген и от 31 март те вече ще минават по-бързо на терминалите без граничен контрол. Сега, при много натоварени полети с големи самолети, чакането на гишетата може да отнеме и час. Отпадането на паспортните проверки ще намали времето за пътуване с около 20-30 минути.

"За да не се обезсмисля спестеното време от липсата на паспортния контрол работим и за намаляване на времето за чакане на багаж", обясни Хесус Кабайеро.

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Австрия твърди, че проблемът не е в България, а в Шенгенското пространство

Колко време ще спестява Шенген на пътниците на летищата във Варна и Бургас? 

Пътниците, заминаващи и пристигащи с полети от страни от Шенгенското пространство, ще претърпят промяна от 31.03.2024 г., тъй като вече няма да се извършва паспортен контрол, което ще намали стреса при пътуване и средното време за обработка и чакане на пътник с между 2 до 5 минути.

За пътниците, пътуващи до държави извън Шенген, процесът на паспортен и визов контрол остава такъв, какъвто е. Така че всички тези пристигащи и заминаващи пътници ще бъдат насочвани към гишето за граничен контрол за паспортни и визови проверки. От Fraport очакваме времето за обработка на тези пътници да остане същото, каквото е и сега.

Промени, необходими за влизане в Шенген

Летище София е поставило един пункт за паспортен контрол в края на Терминал 2, така че да може да се използва за пристигащите с полетите от страни извън Шенген на ръкав.

На столичния аеропорт е обособен и "еднопосочен коридор" в шенгенската част на зоната за пристигане в Tерминал 2, така че пристигащите пътници да не могат да стигнат до зоната за заминаване от лентите за получаване на багаж.

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Никой не може да ограничи това право

"Като временно решение ще осигурим наличието на служители по сигурността, за да избегнем ситуацията, в която пристигащите пътници да се връщат в зоната на заминаване от зоната за получаване на багаж", каза Хесус Кабайеро. И добави, че е активиран контрол на достъпа до границата на края на Tерминал 2 за персонала от и до нешенгенска зона.

Правилата за разпределяне на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 на летище София ще бъдат различни от сегашните. В тази връзка заедно с авиокомпаниите се планира комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал.

От Fraport обясниха, че се намират във финалната фаза на проектиране на реорганизация на целите гейт зони, което се очаква да подобри изживяването на пътниците, както за пътуващите от Шенген, така и за пътуващите извън него.

"Шенгенската концепция беше интегрирана в терминалите преди 10 години, така че големите инвестиции вече бяха направени, когато изградихме новите терминали. Като всяка сграда, която работи повече от 10 години, виждаме, че има възможности за подобрения в много аспекти като: обработка на пътници, капацитет на терминала, сезонна гъвкавост, безопасност и сигурност, търговски възможности и не на последно място изискванията на държавните органи", казаха още от компанията.