Почти две трети от швейцарските гласоподаватели са готови да одобрят разклащането на корпоративната данъчна система на страната, като отхвърлят това, което нейният финансов министър нарече екзистенциална заплаха за ролята на Швейцария като бизнес център.

Около 62% от респондентите ще гласуват с "да" в референду за данъчната реформа и пенсионно финансиране, според проучване на Tamedia, публикувано в петък, отхвърляйки по този начин обвиненията, че страната предлага особено благоприятни данъчни ставки за мултинационалните корпорации.

Гласуването на 19 май ще се проведе според швейцарската система на пряка демокрация.

Приемането е от жизненоважно значение, за да се попречи на това страната да бъде приемана като рай за корпорациите, заради ниските данъци, казва финансовият министър Уели Маурер.

"За позицията на Швейцария като място за бизнес, предложението за данъчната реформа е екзистенциално. Ако кажем" не "за втори път, не можем да го коригираме отново," казва той пред в. Neue Zuercher Zeitung в интервю, публикувано в петък.

Преди две години избирателите отхвърлиха опита за преразглеждане на данъчната система, която според критиците дава на страната нечестно предимство при привличането на световни компании.

Под натиска на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие швейцарците обещаха да спазват международните стандарти и да елиминират специалните ниски данъчни ставки, които са от полза за около 24 000 чуждестранни компании, базирани в Швейцария.

Правителството планира да премахне специалния данъчен статут за тези компании, които плащат корпоративни ставки в отделните кантони от 7,8 до 12%, в сравнение с 12 до 24% за "нормалните" швейцарски компании.

Кантоните от своя страна ще намалят данъчните си ставки за нормалните компании, за да ги възпре да напуснат.

За да покрие недостига на приходи от около 2 милиарда швейцарски франка (2 милиарда долара), федералното правителство ще увеличи дела на федералния данък за кантоните.

За да се разсеят опасенията, че корпорациите ще се облагодетелстват за сметка на гражданите, пакетът увеличава годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 млрд. франка, като увеличава вноските от работодатели и работници, както и предвижда по-големи вноски отфедералното правителство.

Маурер заявява, че потенциално отхвърляне на предложението от страна на избирателите може да постави Швейцария в черния списък на ЕС с данъчни убежища, като страните може да започнат двойно данъчно облагане на швейцарски компании.

"Страна, която два пъти отхвърля необходимите данъчни реформи, губи доверие", казва Маурер.

"Това просто ще означава, че Швейцария не е страна на бъдещето", казва той. - Разбира се, че бихме могли да направим поправка и да измислим друг план, но това не би помогнало много.