Швейцарската икономика може да понесе най-голямото си свиване от средата на 70-те години, като домакинствата ще претърпят срив на доходите и ще се наблюдава слабо търсене от страна на ключови търговски партньори, пише Bloomberg.

Държавният секретариат по икономическите въпроси предвижда 6,2% свиване през тази година, което е по- оптимистично в сравнение с предишната оценка за спад от 6,7%. При предишната си прогноза секретариатът посочва като причини за спада свиването на световната икономика и понижаващото се потребление заради ръста на безработицата в страната, както и голямата несигурност за бъдещето сред хората. Растежът през следващата година ще се възстанови до 4,9%.

Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% заради кризата

Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% заради кризата

Правителството удължи мерките за ограничаване на огнището

Подобно на много стабилни икономики, след като театри, магазини и ресторанти бяха затворени в опит да контролират огнищата, инерцията в Швейцария се забави. Докато активността започва да се възстановява, безработицата също се увеличава и много от основните търговски партньори в страната усещат по-силно въздействието на пандемията.

Евентуална втора вълна от заразата би забавила възстановяването и би се увеличала вероятността от по-сериозни икономически ефекти като големи вълни от фалити и съкращения, според Държавният секретариат по икономическите въпроси.

Освен това фискалните разходи на държавата за стабилизиране на икономиката по време на пандемията означават, че "държавният и фирмените дългове бързо нарастват, увеличавайки риска от неизпълнение на заеми и несъстоятелност на компаниите", предупреди още секретариатът. "Това в крайна сметка може да застраши стабилността на финансовата система."

Множество бизнеси затвориха, за да се ограничи разпространението на коронавируса, а световната икономика се насочва към най-тежката си рецесия от близо век, предупреди наскоро Международния валутен фонд.