Швейцарската икономика може да се свие с 10,4% през тази година заради въздействието от новия коронавирус, според съобщения на правителството в страната. Другият сценарий е свиване на икономиката с 7,7%.

Швейцарското правителство удължи мерките за ограничението на на коронавируса в страната с още една седмица до 26 април, но заяви, че постепенното разхлабване на мерките, които сега включват граничен контрол, затворени училища и забрани за събирания, ще започне този месец.

"За успешното прекратяване на мерките трябва да бъдат изпълнени определени изисквания", заяви правителството в изявление в сряда, като добави критерии, които обмисля при въвеждането на облекчаването, включва броя на новите инфекции, хоспитализациите и смъртността.

Богаташите в Швейцария започнаха да теглят депозитите си

Богаташите в Швейцария започнаха да теглят депозитите си

Заради отрицателните лихви

В изявлението на правителството се казва, че икономическите мерки по отношение на вируса поставят акцент върху федералните гаранции за авиокомпаниите, един от най-засегнатите от вируса сектори.

Той заяви, че гаранциите за авиокомпаниите ще бъдат придружени от строги условия и ще бъдат дадени само ако не могат да покрият нуждите от ликвидност по друг начин.

В правителственото изявление се казва, че обществената подкрепа за авиокомпаниите се счита само за второстепенна, "а авиокомпаниите и техните собственици трябва сами да въведат всички приемливи мерки за осигуряване на ликвидност."