Цените на петрола се отново се покачват по време на петъчната сутрешна търговия след краткото им понижение вчера.

Котировките на световните референтни марки достигнаха многогодишни върхове в четвъртък сутринта, но се понижиха значително по-късно през деня. Причината за тази динамика бяха спекулациите, че Иран може да преговаря със световните сили за възобновяване на доставките на петрол, пише Trading Economics.

Според иранския министър на петрола Джавад Уджи страната може да увеличи производството на петрол до максимално ниво в рамките на 1-2 месеца след премахването на санкциите.

Цената на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:18 часа българско време днес бе $111,88 за барел, което е $1,42 повече от затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с 2,2% до $110,46 за барел.

Априлските фючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се продават по $109,02 за барел, което е $1,35 по-високо от крайната цена в четвъртък. В края на вчерашната търовия тези контакти поевтиняха с 2,7% до $107,67 за барел.

Пазарът на петрола изпитва изключителна нестабилност, след като Русия извърши военна инвазия в Украйна. Бързо развиващата се ситуация и строгите санкции срещу Руската федерация засилиха страховете на участниците на пазара относно възможни прекъсвания на доставките на гориво.

"Освен ако няма осезаемо намаляване на напрежението под формата на отстъпки от която и да е от страните и премахване на санкциите и/или на Иран не се позволено незабавно да се върне на пазара, за да може да започне да продава петрол от склад, докато увеличи. производство, рисковата премия няма да изчезне", написа брокерската компания PVM в бележка до клиентите в четвъртък.