мерките срещу коронавируса, може да отнеме над пет години, предупреди главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт, предаде Reuters.

"Вероятно ще се наблюдава бърз първоначален растеж заради премахването на ограничителните мерки, но цялостното възстановяване може да отнеме и пет години", изтъкна тя по време на конференция в Мадрид.

По думите ѝ, в някои страни рецесията ще продължи по-дълго, отколкото в други, като по-бедните страни ще усетят удара по-тежко. "Някои бизнеси никога няма да се върнат, ресторанти или магазини няма да отворят врати отново, домакинства ще трябва дълго време да се борят срещу безработицата, авиолинии и хотели няма да оцелеят за дълго, без да се възстанови нормалната мобилност", каза тя.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

Райнхарт посочи още, че според кредитните агенции се задава вълна от фалити тепърва. "Количеството дълг, чиито рейтинг беше понижен от началото на годината, е на рекордна стойност", каза тя. "Независимо от действията на централните банки, в един момент финансовите системи ще са изправени пред подриване. И това не е критика, а е неизбежно заради драстичния спад на икономиката."

Тя е на мнение, че настоящата криза не е започнала като финансова, но вече се превърна в такава, а причините за това са очевидни - в много домакинства по света има безработни, които няма да се върнат скоро на работа, което създава трудности при обслужването на дълговете, магазините не работят, а търговските центрове са полупразни.

Deutsche Bank: Европа ще пострада от "зомби" възстановяване и ще изостане от САЩ

Deutsche Bank: Европа ще пострада от "зомби" възстановяване и ще изостане от САЩ

Държавната помощ повече пречи, отколкото помага след определен момент