Европа ще създаде хиляди "зомби компании" и ще загуби своята конкурентоспособност спрямо САЩ и останалите държави, ако продължава да удължава държавните помощи, които трябваше да предпазят икономиката от пандемията, предупреди Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank.

"Европа отново е заплашена да страда заради най-голямата си слабост. Сравнително добри сме в реагирането срещу симптомите на кризата. Но сме по-бавни, когато трябва да се настроим към новото нормално", предупреди той. И посочи, че в САЩ кризата може да е по-дълбока, но страната ще се възстанови по-бързо.

Севинг цитира и излседване на Creditreform, според което една шеста от компаниите в Германия може да се превърнат в "зомбита", държавни живи само от държавна помощ. Това ще има значително ефект върху продуктивността на нашата икономика. Компаниите трябва да се адаптират към новата среда, предупреди още той.

Севинг предупреди още, че икономическото възстановяване от причинената от коронавируса криза ще бъде по-бавно от очакваното, добавяйки, че глобалната икономика може да не успее да се върне към предпандемичните нива през тази и през следващата година.

Според него най-засегнатите от Covid-19 ще работят с капацитет между 70% и 90% за известно време, изправени пред "сериозни последици" от кризата.

"Много компании ще трябва да се приспособят към това и да успеят да бъдат печеливши с по-ниски приходи в дългосрочен план", каза той в своя реч по време на банковата среща на високо равнище.

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Берлин даде възможност на закъсалите компании да не фалират до септември. Но какво ще се случи след това?