Транссибирската железница ще стига до центъра на Европа. Това ще се случи благодарение на широка железопътна линия между словашкия град Кошице и австрийската столица Виена.

Строителството й трябва да започне през 2023 г., а цената е 6.5 млрд. евро, съобщава австрийското министерство на транспорта, цитирано от ТАСС.

"Австрия е логична дестинация за Транссибирската железница. Тя ще бъде свързана с европейската железопътна мрежа, корабоплаването по река Дунав и летището във Виена", каза министърът на транспорта на Австрия Йорг Лихтфрид.

Строителството може технически да започне през 2023 г. "Искам да превърна Австрия в логистичната връзката на Европа", заяви министърът. Според него решението за изграждането на 400-километровата жп линия от Кошице до Виена трябва да бъде взето незабавно.

Изграждането на широколинеен релсов път с изграждането на железопътен терминал може да даде значителен тласък на австрийската икономика.

Проектът ще увеличи годишния жп трафик в района с около 20 хил. влака. Общите разходи за удължаването на линията и изграждането на жп терминала ще бъдат около 6.5 млрд. евро.

Строителството на жп отсечката ще доведе до създаването на 127 хил. работни места.

Санкците на Европейския съюз срещу Русия няма да попречат на изпълнението на проекта, тъй като европейските институции подкрепят разширяването на железопътния транспорт.

Новата жп линия ще направи възможно да се движат влакове от Виена до Владивосток - от Европа до Тихия океан.

Удължаването на Транссибирската железница до австрийската столица е отдавнашна идея.

През 2009 г. железопътни компании от Австрия, Русия, Украйна и Словакия основаха съвместно предприятие във Виена с цел разширяване на широколинейния релсов път от Кошице до Братислава и след това до Виена. Очакваше се проектът да бъде готов през ноември 2016 г.

Идеята е широката жп линия да стига от словашко-украинската граница до столицата Братислава с изход към Виена и да се изгради логистичен център на река Дунав.