Апетитът на Индия за евтин руски петрол стихна през август, заради намаленото търсене като цяло и концентрирането на рафинериите кум рутинна поддръжка.

Третият по големина потребител на петрол в света намали вноса от Москва за трети пореден месец през август до 1,57 милиона барела на ден, което е спад от 24% на месечна база. Нивата са най-ниските от януари насам, според компанията Kpler, цитирано от Bloomberg.

Индийските рафинерии също намалиха доставките и от друг водещ доставчик- Ирак, с 10% през август до 848 000 барела на ден. На този фон обаче се отчете рязък скок на вноса от Саудитска Арабия, който нарасна с 63% на до 852 000 барела на ден.

През 2022 потреблението на руски суров петрол в Индия скочи, достигайки пика си от 2,15 милиона барела на ден през май.

Сега покупките на конгломератът Reliance Industries са спаднали до 1,1 милиона барела на ден от обичайната средна стойност от 1,2 до 1,3 милиона барела, заради планирано затваряне на съоръжения за дестилация на суров петрол през септември.

Общият внос на суров петрол в Индия намаля със 7% до 4,35 милиона барела на ден, но вероятно ще се повиши от октомври, защото търсенето ще набере скорост през четвъртото тримесечие, смятат експерти.