Котировките на петрола от еталонните марки днес се покачват след като изтеклият месец отчете най-големия им спад от юли насам.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE сутринта поскъпнаха с 21 цента до $44,82 за барел. При вчерашната търговия стойността им се понижи с 25 цента до $44,61 за барел, съобщава Bloomberg.

Контрактите за американския еталон WTI за януари на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса във вторник се покачват 32 цента - до $41,97 за барел. По време на предишната сесия цената им спадна с 6 цента до $41,65 за барел.

През ноември петролът Brent поевтиня с 10%, а WTI - с 11процента.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица, по прогноза на наблюдателите, са се понижили за първи път от 10 седмици насам. Официалните данни за запасите ще излязат в сряда.

Министърът на енергетиката на Еквадор Карлос Пареха, пристигнал във Виена за заседанието на ОПЕК, заяви, че ситуацията на петролния пазар ще се подобри през 2016 година.

В същото време сдържащо цените влияние оказва информацията, че страните от ОПЕК са добивали през ноември повече петрол  от установените квоти за 18 месеца поред.