Цените на петрола се покачват леко в сряда сутринта, след като се понижиха предишния ден. Петролният пазара е под натиск поради нарастващи опасения от рецесия в световната икономика и съответно намаляване на търсенето на суровината през 2023 година.

Към 9:10 часа българско време котировките на февруарските фючърси за сорта Brent се покачиха с $0,20 на лондонската борса ICE Futures, до $79,55 за барел. Във вторник цената на тези контракти падна с $3,33 (4%) до $79,35 за барел, най-ниското му ниво от 3 януари.

В същия момент януарските фючърси за американския еталон WTI поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,09, до $74,34 за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с $2,68 (3,5%) до $74,25 за барел, най-ниското ниво от 23 декември 2021 година.

През последните три сесии както Brent, така и WTI загубиха повече от 9% от цената си, въпреки облекчаването на карантинните ограничения в Китай и влизането в сила на европейското ембарго върху доставките на руски петрол, както и инициативите за въвеждане на "таван " за цените на суровината от Русия.

"Страхът от рецесия е обхванал пазара, тъй като глобалните централни банки продължават да затягат паричната политика", каза за Bloomberg Джеймс Уислър, управляващ директор на сингапурската брокерска компания Vanir Global Markets Pte.