Референтните цени на петрола продължават да се понижават в петък след рязък спад предния ден. Търговците наблюдават хода на преговорите по ядрената програма на Иран и очакват увеличение на световните доставки на суровината.

Цената на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време бе $92,55 за барел, което е $0,42 по-малко от нивото при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,84 (1,9%) до $92,97 за барел.

Мартенските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по $91,30 за барел, с $0,46 по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори намаля с $1,9 (2%) до $91,76 за барел.

В допълнение към темата за Иран, вниманието на пазарните е насочено към източната част на Украйна, където наблюдателите на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в ежедневния си доклад регистрират увеличаване на броя на нарушенията на прекратяването на огъня от страните в конфликта в Донбас.

Междувременно ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел в навечерието изрази надежда за мирно уреждане на ситуацията, въпреки сложната военна ситуация на демаркационната линия в Източна Украйна.

"Продължаваме да вярваме в дипломатическия процес и ще насочим всичките си усилия към дипломацията", каза Борел и добави, че ЕС "вече е подготвил пълен пакет от санкции".