Цените на петрола продължават да се понижават във вторник сутринта след спада ден по-рано, причинени от очакванията за по-високи лихвени проценти от големите централни банки по света.

Към 9:12 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,55 на лондонската борса ICE Futures до $83,94 за барел. В понеделник цената на Brent се понижи с $1,76 (2%) до $84,9 за барел.

Котировките за мартенските фючърси на американския петрол WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижават с $0,50 - до $77,48 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $1,78 (2,2%) до $77,98 за барел.

През текущата седмица ще се проведат първите за тази година заседания на водещите централни банки в света - Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Bank of England. Очаква се Фед да забави повишаването на основния лихвен процент до 25 базисни пункта от 50 б.т. през декември, а ЕЦБ и Bank of England отново да увеличат цената на заема с 50 пункта.

"Ястребовата" перспектива за по-нататъшно повишаване на лихвите ще доведе до слабост на пазара на петрол и петролни продукти, пишат анализаторите на StoneX в писмо до клиентите.

Освен това търговците се опитват да възприемат предпазлив подход преди следващата министерска среща на страните от споразумението за ограничаване на добива - ОПЕК+, която ще се проведе в сряда.

Комитетът на ОПЕК+ е малко вероятно да сигнализира за някаква промяна в производството на петрол, като се има предвид продължаващата ситуация на пазара, както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането", казаха стратезите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти.