Цените на петрола се продължава да се повишава във вторник сутринта намирайки се трайно на многогодишни върхове на фона на очакванията, че енергийната криза в Европа и Азия ще увеличи още повече търсенето.

Скокът на цените на природния газ и въглищата в Европа и Азия, както и ниските енергийни запаси в Северното полукълбо преди зимата принуждават компаниите активно да използват петрол и петролни продукти. В същото време страните от споразумението ОПЕК + продължават да се придържат към предварително договорения план за възстановяване на производството, като го увеличават постепенно.

Днес към 9:15 ч. българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,22 долара , до 83,87 долара за барел. Brent поскъпна с 1,26 долара (1,5%) в понеделник до 83,65 долара за барел, най-високото ниво от 9 октомври 2018 г.

В същото време фючърсите за ноември на американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват 0,11 долара по-скъпо, до 80,63 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти ск7очи с 1,17 долара (1,5%) - до 80,52 долара за барел, максимум от 31 октомври 2014 г.

От средата на август насам, когато енергийната криза започна да се засилва, Brent се повиши с около 20%.

"Ако цената на петрола се доближи до 90 долара за барел, ОПЕК може да увеличи производството повече и да се опита да успокои пазара", казва Уейн Гордън, анализатор в UBS AG Wealth Management.

Анализаторите на Citigroup повишиха прогнозата си за цените на петрола за текущото тримесечие до 85 долара за барел. Експертите смятат, че цената може да скочи до 90 долара на фона на "увеличеното търсене, липсата на предлагане, прехода на бизнеса от използване на газ към петрол и по-нататъшния растеж на цените на енергията тази зима".