Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като се понижиха преди ден на фона на известно отслабване на оптимизма по отношение на перспективите за търсенето на суровината.

Фокусът на пазара е върху срещата на министрите на страните от споразумението ОПЕК +, на която ще бъдат обсъдени майските квоти за добива на петрол. Заседанието на мониторинговия комитет на ОПЕК + в сряда завърши без отправяне на препоръки.

Междувременно генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, говорейки на заседанието в сряда, отбеляза, че въпреки положителните фактори, включително масовите ваксинации срещу COVID-19 в света, както и бюджетните стимули, икономическата среда остава "сложна и несигурна" .

Цената на юнските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време в четвъртък е 63,19 долара за барел, което е с 0,45 долара по-вече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поевтиняха с $1,43 (2,2%) - до $ 62,74 за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 59,63 долара за барел, което е с 0,47 долара по-високо от цената при закриване на търговията в сряда. Вчера стойността на тези контракти падна с $1,39 (2,3%) - до $ 59,16 за барел.

"Отложеното търсене на петрол в световната икономика е огромно, но възстановяването на икономическия растеж не е стабилно", каза Питър Макнали, петролен анализатор в Third Bridge. Докато икономическото възстановяване стане стабилно, ОПЕК "ще остане предпазлив, обмисляйки възможността за увеличаване на производството", цитира експерта MarketWatch.

През март Brent поевтиня с 3,9%, а WTI - с 3,8%, но в края на първото тримесечие на 2021 г. тези контракти поскъпнаха съответно с 23% и 22%.