В сряда сутринта петролът Brent поскъпна над 110 долара за барел за първи път от 2014 година. Цените се покачват преди срещата на ОПЕК+, свикана от Международната агенция по енергетика поради заплахи, причинени от военната агресия на Русия срещу Украйна.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE рано сутринта надскочи $111за барел. Към 9:18 часа българско котировките се вдигнаха с $6,47 до $111,46 за барел. Във вторник вечерта, 1 март, цената на майските фючърси за Brent се повиши с 9,5% до 107,39 долара за барел.

Ръстът на цените беше предизвикан от съобщенията, че участниците на пазара се страхуват от сделки с руски петрол. "Петролни търговци, морски превозвачи, застрахователни компании и банки за търговско финансиране отказват да се занимават с руски петрол, страхувайки се от вторични санкции.

В същото време американският еталон WTI се търгува по $109,70 - с $6,29 по скъпо от края на вчерашната търговия.

Срещата на ОПЕК+ е насрочена за сряда, 2 март. То ще се проведе по инициатива на Международната агенция по енергетика (IEA). МАЕ отбеляза, че руската военна инвазия в Украйна създава заплаха за световната енергийна сигурност.

Експертите на Fitch прогнозираха , че в случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията в Украйна цената на петрола може "значително да надхвърли $100 за барел" и светът ще бъде изправен пред енергийна криза. Анализаторите от JPMorgan Chase & Co предупредиха , че петролът при 150 долара за барел почти ще спре глобалния икономически растеж и ще тласне инфлацията над 7%. Това е повече от три пъти по-висок процент, към който се насочват повечето централни банки.