Петролният пазар показва увеличение на цените във вторник сутринта, възстановявайки се от срива миналата седмица на фона на опасенията от липса на достатъчно доставки за световния пазар.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е $114,95 за барел, което е $0,82 по-скъпо от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $2,01 до $114,13 за барел.

В същото време августовските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 111,23 долара за барел, което е с 1,05 долара по-високо от крайната цена в петък. В понеделник сделки с WTI не бяха проведени поради празник в САЩ.

През миналата седмица борсовите котировки на Brent спаднаха със 7,3%, а на WTI - с 9,2%.

Цените на петрола са подкрепени от притесненията за доставките, предизвикани от намаляването на доставките на горива от Русия и неспособността на страните от ОПЕК да увеличат производството до целевите нива, пише Trading Economics. Междувременно глобалното търсене на петрол се възстановява от спада, причинен от пандемията на коронавирус.

От друга страна, активното покачване на лихвените проценти от водещите централни банки в света също предизвиква безпокойство сред участниците на петролния пазар, тъй като това може да забави растежа на световната икономика.

Основателят на базираната в Сингапур Vanda Insights Вандана Хари отбелязва, че въпреки опасенията за перспективите за глобалната икономика, проблемът с намаляването на доставките на петрол на световния пазар ще продължи, докато руско-украинският военен конфликт продължава.