Цените на петрола се променят слабо в петък сутринта, след като се повишиха четири поредни сесии заради решението на ОПЕК+ да намали производството с 2 милиона барела на денонощие.

Към 9:15 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 94,28 долара за барел, което е с 0,14 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,05 (1,1%) до $94,42 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се търгуват с $0,07 по-малко - по $88,38 за барел. До затварянето на пазара в четвъртък стойността на тези контракти се повиши с $0,69 (0,8%) до $88,45 за барел.

И двете световни референтни марки петрол - Brent и WTI , могат да приключат седмицата с ръст от 11%, пише Dow Jones.

Петролните котировки се покачват от понеделник, първо поради очакванията за решението на ОПЕК +, а след това и заради самото решение за съкращаване на добива.

Министрите на страните от алианса ОПЕК+ одобриха в сряда намаляване на квотите за производство на петрол през ноември с 2 милиона барела на ден спрямо септември. Това е най-големият спад от началото на пандемията от коронавирус.

Реалното намаление на добива обаче ще бъде по-малко от декларираното - с 1-1,1 млн. барела на ден, каза министърът на петрола на Саудитска Арабия, като обясни, че в някои страни от алианса реалният добив всъщност е под квотата .

В същото време по-нататъшно съкращаване на производството може да ускори приемането на таван на цените на руския петрол от западните страни, казаха анализатори. Русия предупреди, че няма да продава енергия на страни, които са се присъединили към тази инициатива, което засилва опасенията за липсата на доставки и тласка цените нагоре, пише Trading Economics.