Цените на петрола продължават да растат в петък на фона на данните за понижаване на запасите в САЩ и оптимизма за перспективите на световната икономика.

Февруарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с $0,09 спрямо нивото им от края н вчерашната търговия, до $68,01 за барел. В четвъртък цената на тези контракти се покачи с $0,72 (1,07%), до $67,92 за барел.

Американският еталон WTI за февруари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,15, до $61,83 за барел. В хода на предходната сесия WTI поскъпна с $0,57 (0,93%), до $61,68 за барел.

По данни на Американския институт за петрола (American Petroleum Institute, API), търговските запаси от суровината в САЩ са се съкратили със 7,9 милиона барела.

По късно в петък ще излязат официалните данни на енергийното министерство. Анкетираните от Bloomberg анализатори средно оценяват понижаването на запасите през миналата седмица на 1,5 млн. барела.

От началото на тази година WTI поскъпна с 36%, като само през декември цената му скочи с 12%, благодарение на пробива в търговските преговори между САЩ и Китай А така също и поради постигането на договорка за допълнително съкращаване на долива от участниците в пакта ОПЕК+.

"Ние виждаме благоприятна статистика за американската икономика и това подкрепя еуфорията за купуване на петролния пазар," казва икономистът от Oversea-Chinese Banking Corp. Хоуи Лий. Устойчивата тенденция към ръст на петролни цени се забелязва от октомври, когато за първи път САЩ и Китай се договориха за първоначален етап на споразумението, не се забелязват сериозни рискове на хоризонта и динамиката на петролния пазар се определя от запазващия се оптимизъм, отбелязва експертът.