Цените на петрола в сряда спадат при очакване на резултатите от заседанието на Министерския комитет за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC) и публикуването на седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ.

Днес министрите от ОПЕК + ще обсъдят изпълнението на споразумението за намаляване на добива и компенсиране на съкращенията в страните, които са нарушили квотите през май-юли, пише S&P Global Platts.

Очаква се участниците в пакта ОПЕК + да продължат да се придържат към сделката в текущата му версия, което предполага намаляване на производството със 7,7 милиона барела на денонощие, смятат анализаторите на ING.

Междувременно американските петролни запаси са спаднали с 4,26 милиона барела през седмицата, приключила на 14 август, показаха данни на Американския институт за петрол (API), публикувани във вторник. В същото време данните показаха увеличение на запасите от бензин. "API отчете забележимо увеличение на запасите от бензин, което донякъде облекчи бичите настроения на пазара", казва анализаторът на AxiCorp Стивън Инес.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува своя седмичен доклад за състоянието на стоковите запаси от петрол и горива по-късно в сряда. Анкетирани от S&P Global Platts анализатори прогнозират, че данните ще покажат спад на петролите резерви в страната с 3,8 милиона барела. Според прогнозата им запасите от бензин са намалели с 2 милиона барела, а на дестилатите - с 900 хиляди барела.

Цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 45,05 долара за барел, което е 0,41 долара (0,90%) под нивото при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,09 долара (0,2%).

Фючърсите на американския еталон WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадат с 0,32 долара (0,75%) до 42,57 долара за барел. Във вторник стойността на тези договори не се промени.