Цените на петрола се покачват умерено във вторник сутринта след рязък спад предния ден поради опасения за понижение в търсенето на гориво на фона на разпространението на новия вариант на К-19 "Омикрон".

Към 9:15 ч. българско време, февруари фючърсите за Brent на лондонската фондова борса ICE Futures поскъпнаха с $0,75 от нивото при затварянето в понеделник, до $72,27 за барел. По време на предишната сесия цената им падна с $2 (2,7%), до $71,52 за барел, като в хода на търговията котировките слязоха и под $70 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време се вдигна с $0,92, до $69,53 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $2,11 (3%), до $68,61 за барел.

И двете референтни световни марки петрол приключиха вчерашната сесия на най-ниското си ценово ниво от 3 декември.

Основният негативен фактор за петролния пазар бяха новите ограничения заради коронавируса в Европа. Нидерландският премиер Марк Рюте обяви в събота въвеждането на локаут в страната във връзка със следващата вълна от COVID-19, която ще продължи до 14 януари. Междувременно лицата, които пристигат от Обединеното кралство в Германия след 20 декември, ще трябва да преминат двуседмична карантина и да направят тест за коронавирус. Британският премиер Борис Джонсън също обяви готовността си да затяга ограничителните мерки, ако е необходимо.

"След няколко тежки дни, цените на петрола се възстановяват, тъй като притесненията за COVID-19 вече са заложени в котировките. Краткосрочните икономически загуби от затварянето на границите все още са трудни за оценка, а цените на петрола ще продължат да бъдат чувствителни към всяко затягане на ограниченията ", каза старшият анализатор на OANDA Едуард Моя.

Междувременно нивото на съблюдаване на сделката за съкращаване на производството на петрол в страните от пакта ОПЕК+ се повиши до 117% през ноември от 116% през октомври, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Инвеститорите също очакват данни за промените в търговските резерви от горива в САЩ. Американският петролен институт (API) ще публикува данните си във вторник вечерта, а официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ ще бъде публикуван в сряда. Анализаторите средно очакват спад на запасите от петрол в края на миналата седмица, но прогнозират увеличение на запасите от бензин и дестилати.