Цените на петрола се покачват в четвъртък сутринта след спада предния ден, причинен от данните за растежа на търговските запаси от суровината в САЩ.

Юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско се търгуват по $77,24 за барел, което е с $0,83 повече от цената при затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори поевтиняха с $1,03 (1,3%) до $76,41 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския сорт WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,59, до $73,15 за барел. В резултат на предходната сесия стойността на тези контракти се понижи с $1,15 (1,6%) до $72,56 за барел.

Както стана известно в сряда от седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, търговските запаси от петрол в Съединените щати са се увеличили с 2,95 милиона барела миналата седмица . Експертите очакваха спад от 2,5 милиона барела. Покачването е първото от последните четири седмици.

Междувременно стоковите резерви от бензин са намалели с 3,17 млн. барела, а от дестилатите - с 4,17 млн. барела. Анализаторите прогнозираха спад на първия показател с 1,5 милиона барела, а на втория - с 1 милион барела.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ посочи спад в износа на фона на намаляване на ценовата премия на Brent спрямо WTI, поради което всичките 3 милиона барела петрол, освободени от стратегическия резерв, бяха отразени в търговските запаси, каза Трой Винсент, старши анализатор в DTN.

Междувременно значителен спад в запасите от петролни продукти се дължи на силното вътрешно търсене и 8,5% увеличение на износа на рафинирани продукти миналата седмица.