Най-големият износител на слънчогледово олио в света Украйна ще забрани вноса на  някои стоки от съседна Русия, става ясно от резолюция на правителството, предават чуждите медии.

Забраната се отнася за вноса на пшеница, перилни препарати, хартия и хартиени продукти като картони, козметични салфетки, кърпички и покривки. Списъкът включва също контейнери, кутии, торби, опаковъчни торби, пробивни инструменти, оси, колела и техните части. Резолюцията е одобрена на 29 март и ще влезе в сила след 10 дни.

Русия и Украйна са в конфликт от 2014 г., когато Москва анексира украинския полуостров Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Икономическите отношения се нажежиха когато през 2015 г. Киев отмени зоната за свободна търговия с рамките на Общността на независимите държави и започна да налага ембарго на руски стоки.

И Москва налага забрана за внос на украински стоки и ограничава транзита през нейна територия.

През 2019 г. Русия наложи забрана за вноса на няколко промишлени и селскостопански продукти от Украйна. Санкциите обхващаха техническото оборудване, машини за калибриране и почистване на семена, както и за оборудване за фуражни мелници. Някои украински селскостопански продукти, включително слънчогледово олио, пшеница и месин, хляб и хлебни изделия, сладкарски изделия също бяха обхванати от наложената забрана.

През 2019-2020 г., износът на слънчогледово масло на Русия достигна рекорд, а това намали дела на Украйна на световния пазар от 56% на 51%. Руският дял нарасна от 24% на 29%, но все още е малко вероятно Русия да заеме лидерската позиция.

Двете страни са най-големите производители на слънчогледови семена и се конкурират на световния пазар. Въпреки че се очаква производството на семена и в двете страни да се понижи тази година, значително по-ниското вътрешно потребление на Украйна изведе страната пред Русия на световните пазари като износител.