Унгария планира инвестиции в инфраструктура за 2 милиарда долара във втория си по големина град в страната Дебрецен. Това е част от плана на страната да се превърне в основен производствен център за батерии за електромобили и превозни средства в Европа.

Страната ще инвестира 2 милиарда долара за подобряване на пътната и транспортната инфраструктура и управлението на водата и отпадъците в и около втория си по големина град в страната след столицата Будапеща. Това заявява унгарският министър на строителството Янош Лазар по време на пресконференция, цитиран от Bloomberg.

Инфраструктурните инвестиции ще следват преките субсидии за компании със заводи в региона. Такива са примери са BMW и CATL, добавя унгарският министър.

През 2022 г. CATL обяви, че ще инвестира 7,34 милиарда евро за изграждане на завод за батерии именно в Дебрецен, който е вторият завод за батерии на CATL в Европа, освен това в Германия. Проектът на CATL беше планиран да доставя клетки и модули на европейските производители на автомобили.

BMW Group пък обяви през 2022 г., че изгражда комплект батерии за превозните средства на NEUE KLASSE в своя завод в Дебрецен в Унгария.

BMW смята да създаде над 500 допълнителни работни места и да инвестира 2 милиарда евро в изграждането и пускането на завод до края на 2025 г.

Китайската BYD избра Унгария за следващата си фабрика за батерии

Китайската BYD избра в коя европейска страна ще построи новата си фабрика за батерии

Многомилиардна инвестиция

Унгария е привлекателно място за производители на електромобили извън ЕС

Най-големият китайски производител на електрически превозни средства BYD, който надмина Tesla по продажби в света, заяви миналия месец, че ще построи първата си европейска производствена фабрика в Унгария. Заводът ще бъде построен близо до южния град Сегед и се очаква да създаде хиляди работни места, според унгарския външен министър Петер Сиярто.

Заводът "ще бъде една от най-големите инвестиции в икономическа история на страната", заяви министърът, който заяви, че унгарското правителство ще предостави финансови стимули на BYD за изграждането на завода.