Обичайно бонуси при подписване на договор получават професионалните спортисти и малка част привилигеровани служители с бели якички. Не и това лято, пише The Wall Street Journal.

Необичайната ситуация, която пандемията предизвика, създаде остър недостиг на работна ръка особено в производството, логистиката, здравеопазването и ресторантьорството. Заради това шофьори на камиони, хигиенисти в хотели и работници в складове вече могат да получат бонус при започване на работа в размер на стотици, а понякога и дори хиляди долари.

Почти 20% от всички предложения за работа, публикувани в страницата ZipRecruiter през юни, предлагат допълнителната сума. За сравнение, през март т.г. този дял бе едва 2%. Щатите, където най-голям дял от предложенията включват бонус, са Айова, Мисури, Вермонт, Уайоминг и Арканзас, според икономистът от ZipRecruiter Джулия Полак.

Предложенията започват от $500 и растат бързо. За работници, които ще се трудят на почасова заплата от между $16,50 и $25 на час (официално, минималната е $7,50, но някои щати и компании вече предлагат поне $15 на час), могат да очакват $1 000 бонус, само за да започнат работа. Подобна сума е включена в предложения за градинари за апартаментски комплекс в Тексас, товарачи във Флорида, домакини в Уисконсин, чистачи на басейни в Ню Мексико, заварчици в Охайо и други.

Pilgrim's Pride, един от най-големите собственици на птицеферми в САЩ, предлага $1 500 за позиция, чието заплащане е между $13,55 и $18,55 на час. Или около възнаграждание за половин месец работа. На 50 километра оттам друга птицеферма предлага серия от бонуси от $500 през първата година на договора на обща стойност $2 500 за позиция, чието заплащане е $20 на час. Популярната верига Burger King също предлага $1 500 за нови служители — включително младежи на възраст от 15 г. Amazon също предлага по $1 000 за служители в складовете на компанията. В някои щати те могат да достигнат и цели $3 000.

Лъч надежда за пазара на труда в САЩ с края на допълнителните помощи за безработица

Лъч надежда за пазара на труда в САЩ с края на допълнителните помощи за безработица

Щатите, които спряха да ги плащат, бележат значителен спад на хората без работа

Бонусите се използват в опит работодателите да привлекат служители — и да ги задържат. Фил Сутън, вицепрезидент на Kubota, казва, че бонусът от $2 000, плюс по $1 000 за служителите, които привлекат свой приятел, се опитва да конкурира допълнителни щатски и федерални помощи, въведени заради пандемията. В компанията новите работници получават 25% от допълнителното плащане след първите 30 дни на работа, още 25% след 60 дни, а останалите след 90 дни.

Бонусите се харесват на компаниите и защото са еднократен разход, с който избягват дългосрочното увеличение на заплатите или други придобивки, като почивни дни или здравни осигуровки. Потенциалните служители също са щастливи, тъй като обичайно става въпрос за току-що завършили студенти или работници на ниски заплати, които имат нужда от кеш, за да покрият разходите си.

За някои от по-квалифицираните служители плащанията растат главоломно. Например за медицински сестри те могат да достигнат $30 000. За шофьори на камиони в компании, които плащат между $66 000 и $98 000 годишно, бонусите достигат $10 000.

Не само рекорден брой американци напускат работа. Исторически е броят и на тези, които се пенсионират

Не само рекорден брой американци напускат работа. Исторически е броят и на тези, които се пенсионират

3 милиона американци са излезли в пенсия през първите 6 месеца от пандемията