За последните три години правителството на Великобритания е разрешило износ на оборудване с потенциална военна употреба за Китай в размер на почти 3 млрд. паунда, предаде Zero Hedge, позовавайки се на официални данни.

През миналата година експортът на потенциално военно оборудване е бил за 1,6 млрд. паунда, а през 2019 г. - за почти 530 млн. От тези суми експортът на материали и техника, които могат да се използват единствено за военни цели, е възлизал на 53 млн. паунда.

Водещите пера на чисто военният експорт е на резервни части за военни и транспортни самолети, оборудване за противовъздушна отбрана и различни технологии.

Търговията по това направление се е случвала, въпреки че Китай е идентифициран от британското правителство като "нарастващ риск за интересите на Обединеното кралство" и "най-голямата държавна заплаха за сигурността на икономиката на Великобритания."

"Подобни на Русия и Китай са проучили силните ни страни във въздуха и са започнали да развиват способностите не само да ни противопоставят, но и да ни надминат", каза по-рано тази година министърът на отбраната Джереми Куин.

През 2019 г. пък Великобритания е изнасяла компоненти за военни кораби, също с позволението на властите. Те включват както радарни системи, така и технологии за различни категории бойни плавателни съдове.

Преди шест години пък Кралският флот е обучавал морски части на Китай, които днес са заети със завземането на различни оспорвани острови в Южнокитайско море, показват още декласифицирани данни.

Островът забрани продажбата на "смъртоносна" военна техника за Китай след кървавата разправа на площад Тянанмън през 1989 г. Британският износ вероятно ще бъде от полза за китайските военновъздушни сили, което според британските министри е нарастваща военна заплаха.

Износът на военно или потенциално военно оборудване за Поднебесната империя е и удар върху усилията на САЩ да ограничи достъпа на китайската армия до технологии и данни. Точно обвързването на частния сектор в страната с военните беше причината президентът Тръмп да започне търговската война срещу Пекин.