Януарските намаления на дрехи, обувки и самолетни билети замаскираха инфлацията. Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че месечната инфлация е била 0.5% през първите 31 дни на 2024 г., а годишната инфлация е възлизала на 3.8 на сто.

През януари, НСИ отчита голямо намаление в сектор облекло и обувки (-3.5%). Това можем да отдадем на факта, че след декемврийските празници повечето търговци обявяват най-големите намаления на зимните си колекции. 

На този фон обаче цените на жилищата, водата, електроенергията, газта и други горива са се увеличили - с 2.2 на сто. Месечната инфлация при хранителните продукти и безалкохолните напитки е била 1.0%, на образованието 0.8%, а при и здравеопазването 0.6 процента.

През месеца най-драстично са се увеличили цените на хранителни продукти като пипер - с 18.5%, зелен лук, чесън и праз - с 11.1%, зеле - с 9.9%, листни зеленчуци - с 9.9%, краставици - с 8.7%, маслини - с 7.1%, домати - с 6.1%, картофи - с 3.9% и макаронени изделия - с 3.7 на сто. По-съществено поевтиняване е регистрирано единствено при олиото - с 3.2 на сто.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано голямо увеличение на цените на канализационните услуги и услугите за пречистване на водата - с 20.7%, както и при водоснабдяването - с 18.3 на сто. Този драстичен скок на цените се дължи на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която определи нови по-високи цени на водата от 1-ви януари 2024 година. 

При нехранителните стоки и услугите е регистрирано сериозно намаление на цените при международните полети (с 23.5%), което от части се дължи на промоционалните кампании на авиокомпаниите през традиционно по-слабия при пътуванията януари.

Малките хранителни магазини, които (едва) оцеляват във време на спекула и инфлация

Малките хранителни магазини, които (едва) оцеляват във време на спекула и инфлация

Какво е поскъпването на основните продукти и с каква надценка продават търговците?