Промишленото производство на Япония не спира да спада, тъй като експортното търсене на капиталови стоки е в застой, а веригите на доставки са допълнително нарушени от разпространението на варианта на коронавирус Delta в Азия, сочи проучване на Reuters. Продажбите на дребно, които са ключов барометър на потребителските разходи, също намаляват.

Фабричното производство спада с 2,5% през юни като това се случва след рязък скок от 6,5% през юни, което беше и най -високият ръст от юли 2020-а година.

Япония се възхити на успеха на руската икономика по време на пандемия

Япония се възхити на успеха на руската икономика по време на пандемия

Русия определено се справя по-добре с кризата в сравнение с много други развити държави

"С проблема с недостига на чипове, глобалното разпространение на варианта Delta и по -специално неговото въздействие върху доставките на части от Югоизточна Азия оказват натиск върху производството от японските производители", коментира Такеши Минами, който е главен икономист в Изследователския институт Норинчукин.

Анализаторите от SMBC Nikko Securities приписват очаквания спад на производството и слаб износ на машини за Азия, като добавят, че възстановяването на автомобилния сектор вероятно ще компенсира част от спада.

По отношение на продажбите на дребно, анализаторите прогнозират ръст от 2,1% спрямо същия месец на миналата година. Натискът от здравната криза отново ще влияе върху потреблението. Нивото на безработица в страната към момента е стабилно и е в размер на 2,9%.

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Уроци от "Изгубеното десетилетие" на имотния пазар в Япония

Кои са те?