Руската икономика уверено преминава през един труден период, причинен от коронавирусните ограничения, пише японското издание на JB Press, цитирано от руските медии. Както всички световни сили, Русия се сблъска с трудности в началото на пандемията. Въпреки това, в сравнение с други развити икономики, включително японската, "раните" на Руската федерация не са така дълбоки, подчертава авторът на анализа за JB Press - Тецуя Умецу.

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

Русия изнесе ваксини за $300 млн. за пет месеца

На каква стойност е износа от Китай, ЕС и САЩ?

Защо Русия се справя по-добре с пандемията?

Със сигурност една от основните причини за това е решението на властите да не спират промишленото производство в повечето региони на страната. Това помогна за сравнително бързото покачване на икономическите показатели в страната след лекия спад през пролетта на 2020-а година. Безспорен е и успехът на сектора на услугите. Собственикът на един от японските ресторанти в Москва наскоро дори обяви увеличение на доходите в сравнение с времето от преди пандемията.

САЩ увеличават значително вноса на петрол от Русия

САЩ увеличават значително вноса на петрол от Русия

Вносът на петролни продукти от страната в чужбина показва увеличение от 78%

Масовото преминаване към работа от разстояние пък е помогнало за създаването на много нови бизнес възможности, включително са японски компании. Като производителите на компактни принтери и високоговорители, които наскоро съобщиха за огромно търсене на техните продукти в Русия.

Разбира се, в руската икономика има сектори, в които правителството и Централната банка все още трябва да работят усилено за пълното излизане от кризата. Основните насоки на властите в момента са насочени срещу нарастването на инфлацията, засягащо настроенията на бизнеса.

Още проблеми за Токио: Олимпиадата ще е без зрители, а финансовите загуби ще са големи

Още проблеми за Токио: Олимпиадата ще е без зрители, а финансовите загуби ще са големи

Организаторите от NBC са изправени пред "адски предизвикателство", продуцирайки олимпийските игри