От началото на годината САЩ са увеличили вноса на руски петрол и петролни продукти с повече от три четвърти, пише РИА Новости, позовавайки се на статистика. За периода януари-май тази година и в сравнение със същия период на 2020-а - вносът на петролни продукти от Руската федерация в чужбина показва увеличение от 78%. В пари нарастването е от $3,8 милиарда до 6,7 милиарда долара.

Петролът поскъпва. Солиден спад на запасите в САЩ

Петролът поскъпва. Солиден спад на запасите в САЩ

Сутринта Brent се търгува по $74,86, а WTI - по $72,11 за барел

Вносът на благородни метали и камъни също се е увеличил - от $1,1 на $1,6 милиарда

Като цяло вносът на руски стоки в Съединените щати за периода от 5 месеца от началото на годината се е увеличил един и половина пъти в сравнение със същия период на миналата година. Тази седмица руското радио Sputnik съобщи, че цената на газа в Европа е достигнала рекордно високо ниво.

През последното десетилетие Русия увеличи значително износа си на петрол и петролни продукти за САЩ, като през 2020-а година зае 7% от пазара на страната

Хакери атакуваха най-голямата петролна компания в света за $50 милиона

Хакери атакуваха най-голямата петролна компания в света за $50 милиона

Те разполагат с информация от 1 терабайт за Saudi Aramco

По отношение на дневните доставки дори изпреварва Саудитска Арабия, изчислява Bloomberg. В продължение на много години руският петрол и петролни продукти съставляваха по-малко от 0,5% от вноса в Америка, но доставките се повишиха рязко през последното десетилетие. В резултат на това през 2020 г. руските петрол и петролни продукти представляват рекордните 7% от доставките отвъд океана.

Русия доставя средно 538 000 барела на ден, докато Саудитска Арабия доставя 522 000 барела. Един от основните руски продукти, закупени от САЩ, е мазутът. В страната той се използва за поддържане на работата на заводи за производство на бензин.

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Да се лети в Космоса вече е по-лесно, отколкото да се разработват нови находища