Ако сегашният темп на производство на суровини се запази, петролът в Русия ще бъде достатъчен за още 59 години, а природният газ за 103 години. Това каза каза в интервю за РБК шефът на Министерството на природните ресурси Александър Козлов.

Членът на федералното правителство сравни ситуацията с "общата температура в болницата", като посочи, че в страната има находища, които вече се освобождават от експлоатация, а има и такива, които все още не са получили пълно натоварване.

Според него обемът на осигуреност на доставките на енергийни ресурси може да се промени, ако се направят финансови инвестиции в геоложки проучвания.

Не само газ: Русия намери нов начин да печели пари от Европа

Не само газ: Русия намери нов начин да печели пари от Европа

Москва може да реализира до $100 милиарда годишно от износ на водород

"Изправени сме пред задачата да натоварим Северния морски път, въглеводородите ще станат негова основна база", добави Александър Козлов.

Министърът също така отбеляза, че не е лесно да се запазят разходите за разработване на трудно възстановим петрол, и обърна внимание на факта, че някои чуждестранни партньори на Русия се опитват да й попречат да използва определени технологии.

В същото време нивото на технологично развитие, постигнато от Руската федерация, дава възможност за създаване на нови работни места, тъй като гражданите са ангажирани не само с добива и преработката на суровини, но и например в предприятията за услуги на нефтените компании.

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Москва има големи надежди за развитието на Арктика по отношение на производството на енергия

Икономистът Игор Юшков оцени пред радио Sputnik прогнозата на Министерството на природните ресурси, според която при текущото производство всички запаси в Русия осигуряват добив за още 59 години, а на природен газ - 103 години. Ведомството също така счита за важно да се развиват геоложки проучвания на труднодостъпни места.

Големите запаси не винаги гарантират просперитет и големи производствени обеми, смята икономистът. Страната трябва компетентно да се разпореждам с това, което има.

Да летиш в Космоса вече е по-лесно, отколкото да разработиш нови находища, посочи Юшков. В целия свят за полезно се счита само това, което ще ви донесе пари, когато го произведете и продадете, добавя експертът.

Русия изостава от енергийния преход

Русия изостава от енергийния преход

През последните години Кремъл залага икономическото и геополитическото бъдеще на страната на природен газ

В началото на април ръководителят на федералната агенция за използване на природните ресурси "Роснедър" Евгений Киселев отбеляза, че руските петролни запаси ще стигнат за следващите 58 години, докато на печелившите може да се разчита още само 19 години.

В същото време той подчерта, че в случай говори за "условни" показатели, които ще се променят с развитието и прилагането на съвременните технологии, а линията на приближаване към тях ще бъде "постоянно премествана напред".