След референдума във Великобритания веднага излязоха коментари за това кой може да отнеме короната на Лондон като най-големия финансов и технологичен център на Европа.

Редица водещи корпорации побързаха да обявят, че вероятно ще преместят своите централни офиси и бизнеса си от английската столица. Няколко града на Стария континент се надяват да заемат лидерското място на Лондон. CNN Money посочва седемте най-вероятни победители от тях:

Франкфурт

Германският град е чудесна локация за банките, които искат да се преместят от английската столица. Там са седалищата на Европейската централна банка (ЕЦБ), на централната банка на Германия, както и на Европейския орган по застраховане.

Мегаполисът предлага отлични условия за финансовия бизнес, както и висок стандарт на живот. Според класацията на Mercer за 2016 г. Франкфурт е сред десетте най-добри места за живеене, заедно с Лондон, Париж и Ню Йорк.

Люксембург

В столицата на малката европейска държава оперират цели 143 кредитора с общ размер на активите, възлизащ на 800 милиарда евро. Освен това условията за развиване на бизнес са подходящи, като се има предвид, че близо половината от населението на Люксембург са чужденци.

Там се намират централите на няколко от водещите световни корпорации в технологичния сектор, като Paypal, Skype Delphi. Градът привлича компаниите с ниската ставка на корпоративния данък.

Париж

Компаниите в Париж, извършващи финансови услуги, разполагат с капитал от общо 2,6 трилиона евро. Във френската столица се намира втората по големина фондова борса в Европа – Euronext.

Дъблин

Ирландската столица вече изпреварва Лондон като най-големият европейски технологичен хъб. Централите за Европа на гигантите в сферата Google, Facebook, Dropbox и Twitter се намират там. Освен това в града офиси имат и повече от половината водещи компании във финансовия сектор.

Берлин

Германската столица е магнит за младите хора, заети в IT сектора, заради културния си живот и достъпните наеми. В града на всеки 20 минути се открива нова стартираща компания. Едни от най-успешните са Zalando, SoundCloud и Delivery Hero.

Амстердам

Градът вече е един от водещите технологични центрове и е подходящ за корпорации от бранша, които търсят къде да преместят централите си. Това вече са направили едни от лидерите, като Netflix, Uber и Tesla, чиито европейски централни офиси се намират в Амстердам.

Единбург

Шотландците са твърдо решени да останат в границите на ЕС, дори това да означава, че трябва да проведат нов референдум за независимост от Обединеното кралство. През 2014 г. по време на подобен вот 55,7 на сто от гражданите избраха да останат част от Великобритания.

Днес Единбург е вторият по големина финансов център след Лондон. Там се намира седалището на Royal Bank of Scotland.