Вотът на британците за излизане от Европейския съюз (ЕС) вероятно ще ускори сделката за сливане между London Stock Exchange и Deutsche Вoerse.

От ръководствата на двете фондови борси заявиха, че ще направят всичко възможно, за да стане обединяването им възможно най-бързо, съобщава Daily Mail.

Сделката, възлизаща на 30 милиарда долара, беше договорена през март. Споразумението предвижда London Stock Exchange да станат собственик на 45,6% от групата, а Deutsche Вoersе да контролира 54,4% от нея.

Според официалната позиция на ръководството на борсите референдумът няма да навреди на сливането и те ще продължат да търсят одобрение от страна на отговорните органи, които трябва да разрешат осъществяването му.

“Ние сме убедени, че значението на обединяването на London Stock Exchange и Deutsche Вoerse за нашите клиенти дори се е засилило, като то ще донесе ползи за тях, както за нашите акционери и за другите заинтересовани страни”, коментира председателят на германската борса Йоахим Фабер.

Междувременно Банката на Англия излезе с изявление, че ще предприеме всички необходими мерки, за да защити британската икономика в условията на “Брекзит”.

Още преди провеждането на референдума от финансовата институция алармираха, че напускането на ЕС ще окаже значителен негативен ефект върху растежа на страната. Основната причина е в това, че единният европейски пазар поема половината от износа на Великобритания.

Заедно с това от централната банка предупредиха, че инфлацията може да скочи заради поевтиняването на паунда.