След историческото си поевтиняване в петък, в началото на новата седмица по време на ранната азиатска търговия британският паунд записа нов рекорден спад.

В края на миналата седмица валутата се срина до най-ниското си ниво от последните три десетилетия, след като гражданите на Обединеното кралство гласуваха за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Днес сутринта паундът се търгуваше за 1,33 долара, което е с почти 3% по-евтино от цената му в петък. Спрямо еврото английската валута е отчела намаление с 1,4 на сто до 1,21 евро, съобщава BBC.

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Великобритания гласува за излизане от ЕС

На фона на хаоса на валутния пазар, английският финансов министър Джордж Озбърн ще излезе с първото си изявление след референдума от 23 юни. Той ще коментира ситуацията преди отварянето на търговията във Великобритания.

Озбърн беше поддръжник на кампанията за оставането на Острова в рамките на ЕС. Той неколкократно предупреждава за рисковете, които “Брекзит” крие за икономиката и финансовата сфера.

Финансовият министър ще се опита да успокои участниците на пазара, след като редица експерти излезнаха с прогнози за допълнителен спад на паунда.

Според икономистът от World First Джеръми Кук английската валута може да поевтинее с още 10% спрямо долара в следващите месеци.