Много тези за икономическите последствия от “Брекзит” бяха изказани през последните седмици. Редица институции, като финансовото министерство и Банката на Англия предупредиха за ударът, който положителният вот на британците ще окаже върху растежа на Острова.

Reuters сумира всички мнения и прогнози за това какво очаква Обединеното кралство в икономически план в следващите месеци.

Икономически растеж:

-Растежът ще се забави след излизането на Британия от Европейския съюз (ЕС) показват прогнозите на правителството, централната банка на Англия, на редица британски изследователски институти и международни организации.

-Финансовият министър Джордж Озбърн предупреди, че Великобритания може да изпадне в рецесия. Според гуверньора Марк Карни икономиката може да се свие през следващите две тримесечия.

-Поевтиняването на паунда ще облагодетелства износителите. В същото време обаче търсенето в редица държави все още остава слабо.

-Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международният валутен фонд (МВФ) излязоха със становища, че “Брекзит” ще окаже негативен ефект върху глобалната икономика. Според изчисленията експортът на ЕС през 2020 г. без Острова ще бъде с около 1% по-слаб.

Парична политика:

-Гуверньорът на Банката на Англия намекна преди време, че при “Брекзит” надали ще предизвика орязване на така или иначе рекордно ниския лихвен процент от 0,5 на сто. Очакванията са, че лихвите няма да бъдат променяни поне до август, когато централният трезор трябва да публикува икономическата си прогноза.

Паунд:

-Резултатите от референдума изпратиха паунда до най-ниското му ниво за последните три десетилетия. Експертите обаче очакват валутата да поевтинее още. Днес сутринта тя се търгуваше за 1,33 долара. Милиардерът Джордж Сорос очаква дори по-голям срив – до 1,15 долара.

Пазар на труда:

-Очакванията са безработицата, която в момента е на рекордно ниско ниво от 5 на сто, да нарасне при “Брекзит”.

-От Британския национален институт по икономика изчисляват, че заплатите ще бъдат с между 2,2 и 0,7 на сто по ниски през 2030 г.