Определението за столицата на Ангола Луанда като най-скъп град за последните няколко десетилетия вече не е в сила.

За разлика от последните десетилетия, когато анголската столица беше на първо място в класацията на консултантската компания Mercer за най-високи разходи за живот, през последните две години, тя отстъпи от лидерската позиция. В рейтинга, публикуван през юни, Луанда заема 26-ото място от общо 209 града. Тя изостава с 20 позиции спрямо миналата година, когато заемаше 6-ото място. Анголската столица вече е четвъртият африкански град с най-високи разходи след Нджамена, Киншаса и Лагос, пише Quartz.

Mercer изготвя класацията на база на цените на стоките и услугите, включително храна, домакински сметки, транспорт, логистични и други разходи. Компанията подбира определени продукти и сравнява цените, като ги превръща в долари. Поради този метод Ангола е изпаднала от предните позиции на класацията. През 2018 година правителството обвързва курса на местната валута с долара и така се обезцени анголската кванза.

В периода от март 2018 до март 2019 година, когато са проведени проучванията за класацията, анголската кванза е загубила 49% от стойността си спрямо долара.

"Това означава, че сега с по-малка сума в долари могат да се купят повече продукти в Ангола, отколкото с местна валута", обясняват анализатори от Mercer.

Лидерското място на страната в класацията преди се използваше като довод за неравенството в Ангола, въпреки богатите залежите на петрол. Благодарение на тях страната привлече чуждестранни граждани, но въпреки това не успя да избяга от реалността, където разходите за живот на местните жители остават високи.

Доклад на благотворителния институт Legatum във Великобритания от 2016 година показа, че Ангола не е успяла да осигури просперитет за своите граждани въпреки нейното петролно богатство.

По-задните места в класацията за страната не променят особено нещата за местното население. Въпреки че за чуждестранните граждани животът в Луанда може да изглежда по-евтин, за местните жители не е така.

"Сумата за продукти и услуги в анголската столица излиза доста по-малко в долари, въпреки че цените в Луанда не са променяни. Животът все още остава скъп за местното население", казва Йоланда Седлмайър, консултант в Mercer за африканския регион.

Докато в някои градове предните позиции в класацията са знак за икономически растеж и широко търсене на стоки от висок клас, това не може да се каже за африканските градове, наредени на по-челни позиции в рейтинга.

Както се оказва чуждестранните граждани, които подхранват високите разходи за живот за местното население, са най-печеливши от създалата се ситуация. Тъй като градът е много по-евтин за чужденци, това означава, че Луанда ще става още по-привлекателна за тях.

"Ако сега си купите нещо от Ангола с долари, то ще излезе наполовина по-евтино спрямо миналата година, а това е голяма разлика", допълва Седлмайър.