Австралийската централна банка повиши основния си лихвен процент до 10-годишен връх от 3,1%. Резервната банка на Австралия (RBA) вдигна лихвения си процент с нови 25 базисни пункта до 3,1%, съобщи БНР.

Това е осмото поредно повишение от месец май насам с общо 300 базисни пункта, с което лихвата достигна най-високото си ниво от ноември 2012 г. - най-агресивен цикъл на затягане на австралийската лихвена политика от 1989 г. насам.

След края на заседанието на RBA, нейният управител Филип Лоу потвърди позицията от последните месеци, че са необходими по-нататъшни повишения, за да се ограничи висoката инфлация в страната, като добави, че това не е на предварително зададен курс.

"Размерът и времето на бъдещите увеличения на основната лихва ще продължат да се определят от постъпващите икономически данни и оценката на Борда на банката за перспективите за инфлацията и за пазара на труда", каза Филип Лоу след края на редовното заседание.

Според предвижданията на RBA, инфлацията в Австралия ще достигне връх от около 8% тази година, преди да отслабне през 2023 г. и падне до малко над 3% през 2024 година. Централните банкери потвърдиха ангажимента си да доведат инфлацията в страната до целевите нива от 2%.

Австралийската Централна банка продължи с "големи стъпки" повишението на основната лихва

Австралийската Централна банка продължи с "големи стъпки" повишението на основната лихва

Сегашното ниво е най-високото от април 2016 година